Get Adobe Flash player

Pollen allergia

Az allergiás reakciót a fák, füvek, és egyéb virágos növények szabad szemmel nem látható virágporszemcséi okozzák. A szél ezeket az apró virágporszemcséket akár 400 km-es távolságba is elszállíthatja. A szélmegporzású növények gyakran óriási mennyiségű pollent termelnek, és szétszórják a szélrózsa minden irányába.

A belélegzett pollen a légutak nyálkahártyáján megtapad. A pollen típusától függetlenül az allergiás reakció majdnem mindig ugyanolyan. A pollen egy immunológiai láncreakciót indít el. A szervezet természetes védekező rendszere (antitestek) működésbe lép. A tulajdonképpen ártalmatlan virágport veszélyes anyagként ismeri fel. Ez a hibás programozás nem marad következmények nélkül, mert a virágporral való következő találkozáskor a szervezet a pollent tévesen kórokozóként ismeri fel és harcol ellene. Miközben az allergén az antitestekhez kötődik, bizonyos testi sejtek hisztamint szabadítanak fel. Ezek a hírvivő anyagok átjárhatóvá teszik az érfalakat a folyadékok, a fehérjék és egyes sejtek számára, ezzel duzzanatokat, kivörösödést, viszketést és tüsszögési rohamokat kiváltva. Többnyire az orr-garatüreg és a szemek érintettek. Emellett légszomj, gyomor-bélrendszeri panaszok, migrén, fáradtság, alvászavarok és depresszió is jelentkezhet. Aki az említett tünetektől szenved, minden esetben orvosi kezelést igényel. A tüneti kezelés eszközei a gyógyszerek (antihisztamin, kortizontartalmú orrspray). Megakadályozható, hogy a betegség súlyosbodjon. Kezelés hiányában ugyanis az allergia az alsó légutakra is átterjedhet krónikus asztmát okozva. Néhány esetben segíthet a hiposzenzibilizáció (specifikus immunterápia, SIT). A fűpollennel szembeni allergia esetében például ez bizonyítottan hatékony eljárás. Szakértők szerint a pollenallergiák egyéb típusainál is beválhat. A hiposzenzibilizáció hosszú távon enyhíti a panaszokat, és megakadályozza a szövődmények kialakulását.

Keresztreakciók: a pollenallergiások, főleg szezonban, a különböző gyümölcsök, növények fogyasztását követően perceken belül szájviszketést, duzzadást, szem- és orrcsorgást, ritkábban rekedtséget, köhécselést vagy fulladást észlelnek. A keresztreakció törzsfejlődéstanilag távoli növényfajok esetében is előfordulhat.

A legtöbb ember számára az allergiaszezon nyáron indul a fűfélék virágzásának kezdetével. A legismertebb allergén a parlagfű pollenje. A növény késő nyáron, ősszel virágzik. A pollenallergiától szenvedőknek ezért érdemes tisztában lenniük a panaszaikat kiváltó növények virágzásának szezonjával, ebben lehet segítségükre a pollennaptár!

Forrás: http://www.webbeteg.hu/cikkek/allergia/13011/pollenallergia-tunetek-okok-es-kezeles

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet honlapján naprakész információkat kaphat a pollen-helyzetről:

http://oki.wesper.hu/

Tájékozódhat a következő honlapokon is:

http://www.met.hu/idojaras/humanmeteorologia/pollenjelentes/

https://www.idokep.hu/pollen

Hasznos tanácsok pollenallergiásoknak

-          Figyelje a pollennaptárt, virágzás előtt két héttel kezdje meg a terápiás megelőzést, hogy tünetei mérséklődjenek a pollenszórás megindulásakor. Felhívjuk a figyelmet, hogy a gyógyszerszedés megkezdése előtt szükséges kikérni kezelőorvos tanácsait.

-          Magas pollenszám esetén minél kevesebb időt töltsön a szabadban, illetve kerülje azokat a helyeket, ahol magas lehet a pollenkoncentráció.

-          Mosson hajat - ami az egyik fő pollenraktár - naponta lefekvés előtt, hiszen a pollen szemcsék ezrei tapadhatnak meg rajta.

-          Minél gyakrabban és alaposabban porszívózzon a lakásban, amilyen gyakran csak lehet nedves lemosást is alkalmazzon.

-          A cipőket naponta tisztítsa nedves ruhával, törölje át.

-          Naponta cserélje és mossa ruháit, mert a pollen könnyen rátapad.

-          Gyakran cserélje az ágyneműt is, elsősorban a párnahuzatot.

-          Kerülje a ruhák szabadban történő szárítását magas pollenkoncentráció esetén.

-          Magas pollenszórás idején ne nyissa ki a gépkocsi ablakát menet közben.

-          Gyakrabban tisztítsa a légkondicionáló berendezések szűrőit.

-          Inkább éjjel szellőztessen.

 

Parlagfű- pollenriadó esetére ajánlott légzésvédő maszkok

Magas parlagfű pollenszám (500 pollen/m3 felett), pollenriadó esetén ajánlott a légzésvédő maszkok viselése elsősorban parlagfűvel fertőzött területek közelében, mezőgazdasági munkák végzése, szabadtéri sportolás esetén. A maszkba beépített szűrőbetét megakadályozza, hogy nagy mennyiségű pollen jusson a légutakba. A pollen kiszűrésére a P1-es (FFP1) kategóriájú légzésvédők alkalmasak. Alábbi két típust javasoljuk:

- Összehajtható álarc, pl. Spirotek SH3100 - ez ruhánk zsebében is könnyen elfér összehajtva. A megfelelő    

  zárást egy orra igazítható fémlap biztosítja.

- Formázott porálarc, pl. Uvex silv-Air 2100 - ennek viselése könnyebb, mert egy szilikon szegély  

  segítségével résmentes védelmet biztosít.

 

A kiadványt letöltheti az alábbi linkre kattintva: Letöltés