Get Adobe Flash player

Alkoholizmus

Az alkoholizmus a szenvedélybetegségek közé tartozó kóros állapot, mely túlmutat az orvosi kereteken, társadalmi, egzisztenciális, kulturális probléma. Genetikai hajlam, látott-tanult minták és élethelyzeti események egyaránt döntőek lehetnek.

A magyar lakosság 10 %-a absztinens, azaz nem fogyaszt alkoholt. 80 % szociális ivó, vagyis alkoholfogyasztása alkalomszerű, kulturált. 10 % viszont bizonyíthatóan alkoholfüggő!

Az alkohol rabságában töltött évek múlásával romlik a tényleges leszokás esélye. A gyógyulás esélyeit befolyásolja a beteg környezete. A család, a munkahely, és a baráti kör szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni.

A huzamosabb időn keresztül fennálló, rendszeres alkoholfogyasztás súlyos károsodásokat okoz az egyén fizikai, egészségi, pszichés állapotában, a közösségi életében, a tágabb környezet szociális-társadalmi jellemzőiben.

Véralkoholszint ezrelékben

Állapot

Tulajdonság

5,0 felett

Halál

Az alkohol ilyen magas szintjét gyakorlatilag nem lehet túlélni.

3,5-5,0

Kóma

Beáll a teljes eszméletvesztés. A testhőmérséklet kórosan alacsony. A légzés és keringés akár olyan mértékű zavart is szenvedhet, hogy végül a légzés leállása miatt beáll a halál.

2,5-4,0

Aluszékonyság

A mozdulatok lomhák lesznek, ami a járásban is megmutatkozik. Reakcióideje nagyon elhúzódik mindenféle külső ingerre. Hányás, vizelettartási nehézségek jelentkeznek, előbb-utóbb a leglehetetlenebb helyen és testhelyzetben is elalszik.

1,8-3,0

Zavarodottság

A tudatos és tudatalatti összemosódik, szándékai nem egyértelműek. Fejfájás, hányinger, hányás jelentkezik. Térbeli tájékozódása romlik, mozgása bizonytalan, fájdalomingerre érzékenyebben reagál. Artikulációja romlik, levertség jelentkezik.

0,9-2,5

Izgatottság

A hangulat ingadozó, az alkoholfogyasztó áthág olyan társadalmi normákat, amelyeket józan állapotban nem tenne. Felfogása kissé romlik, rövidtávú emlékezete kihagy, reflexei lassulnak. Érzékelése romlik, egyensúlyérzéke észrevehetően bizonytalan.

0,3-1,2

Eufória

Az illető sokat beszél, hangulata derűs, viccelődik, lazább a megszokottnál. A gátlásos személyek is felszabadultak lesznek. A precíziós mozgások ügyetlenné válnak, alig észrevehető egyensúlyzavarok léphetnek fel.

0,1-0,5

Normális tudatállapot

Semmi látható jele nincs az alkoholfogyasztásnak.

 

AZ ALKOHOLIZMUS TÜNETEI, JELEI

- sóvárgás, leküzdhetetlen, kínzó vágy az ital után

- kontrollvesztés, ha elkezd inni, akkor nem tudja abbahagyni

- tolerancia, az alkoholhoz hozzászokik a szervezet, vagyis egyre többet kell inni azonos hatás eléréséhez

- megvonás, az ivás felfüggesztését követő órákban-napokban heves testi tünetek alakulnak ki (remegés, izzadás, szapora szívverés, hányinger)

- piros orr, pirospozsgás arc, kitágult hajszálerek

- alkoholra egyre több pénz költése, dolgok eladása

- üvegek rejtegetése, dugdosása

- a probléma elkendőzése, tagadása, manipulálni próbálja környezetét

- alapozás egyedül, még mielőtt a barátokkal találkozna

- megbízhatatlanság

- beszűkült világ, sport, hobbi, barátok elhanyagolása

- „tiszta víz” – vodkával próbálja leplezni, mert az színtelen, könnyen keverhető üdítőkhöz

- gyors fogyás

- hangulati zavarok

- gyakori alvás

- mások hibáztatása

 

AZ ALKOHOLIZMUS HATÁSAI

Az alkoholos italokban megtalálható etil-alkohol az anyagcsere folyamatok során keletkező acetaldehid károsító hatásának köszönhetően potenciális sejtméregnek tekinthető, mely a szervezet minden sejttípusára jelentős károsító hatást fejt ki.

Az alkohol a szívizmot károsítja, aminek az eredménye a szívritmuszavarok kialakulása, a szívizom összehúzódó képességének csökkenése, a szívkamrák kitágulása, a szív méretének növekedése. A szív funkciója károsodik, légszomj, következményes terhelhetőség- és munkaképesség csökkenés alakul ki. A mértéktelen alkoholizálás kóroki tényező a magas vérnyomás, a szívinfarktus és az agyi erek trombózisának, az agyi infarktusok kialakulásában. Vérképzési zavarhoz, kóros vörösvérsejtek kialakulásához vezet.

A máj toxikus alkoholmennyiségének határa egyénenként eltérő. Általánosságban elmondható, hogy férfiaknál 40 g/nap, nőknél viszont 20 g/nap mennyiségű alkohol tartós fogyasztása is májkárosodáshoz vezet.

Az anyagcsere felborulásához hozzá járul a beszűkült, értékes tápanyagokat nélkülöző táplálkozás. Jelentősen emelkedik az elhízás, a cukorbetegség, a csontritkulás kockázata, emelkedik a vér koleszterin- és zsírsavszintje. Az alkoholfogyasztás a vércukorszint kóros lecsökkenésére hajlamosít, mely súlyos esetben kómát, halált okozhat.

A májkárosodás miatti fehérjeanyagcsere-eltérések vérzékenységhez vezetnek. Az alkoholbetegek körében az átlagosnál sokkal gyakoribb a tuberkolózis előfordulása.

Az alkohol kóros mennyiségű fogyasztása az emésztőrendszer összes szintjét károsítja. A szájüreg, a gége, a nyelőcső, a gyomor, a máj és a hasnyálmirigy rosszindulatú daganatos betegségeinek kockázatát jelentősen emeli. A krónikus alkoholfogyasztás fő okozója lehet még a gastritisek, a gyomorfekélyek, a hepatitisek, a zsírmáj, a májzsugor és a hasnyálmirigy gyulladásának. Nagy mennyiségű egyszeri alkoholfogyasztás akut gastritist, akut hepatitist és akut hasnyálmirigy gyulladást válthat ki. A májzsugor rettegett kísérője a nyelőcső falában futó vénák kitágulása, megrepedése, mely gyakran halálos kimenetelű.

Az idegrendszerre gyakorolt hatásai közé tartozik a demencia, a szemizmok bénulása, a járás és a törzs egyensúlyának zavara, a kezek és lábak zsibbadása.

Az alkoholisták szexuális tevékenysége nagymértékben beszűkül, a férfiaknál megnövekedik az emlő, heresorvadás és impotencia alakulhat ki. Nők esetében menstruációs zavarok léphetnek fel és növekszik az emlőrák kockázatát is.

Terhes anyák nagymérvű alkoholfogyasztása koraszülést és/vagy a magzat károsodását okozza. Az újszülött testtömege alacsony, hossza jelentősen elmarad az átlagostól, méhen belüli retardáció jelei figyelhetők meg. Nem ritka az agy méretbeli növekedésének elmaradása, mely akár életképtelenséget is okozhat. A gyermekeknél a későbbiekben testi rendellenességek, illetve pszichés és magatartásbeli zavarok is felléphetnek.

A személyiség súlyos torzulása következik be. Alkoholisták körében gyakori a depresszió (mint kiváltó ok és mint következmény is), az öngyilkosság, az alkoholos pszichózis, gyakoriak az üldöztetéses jellegű hallási hallucinációk, melyek agresszív vagy paranoid viselkedést válthatnak ki. Súlyos tudatzavaros állapot is felléphet nagymértékű alkoholfogyasztás esetén, ez a delirium tremens, mely görcsökkel és eszméletvesztéssel is járó súlyos heveny kórkép. Az alkoholbeteg személy társas kapcsolataira az elsivárosodás jellemző. A családi kötelékek lazulnak, sok esetben válást, a családok felbomlását okozva. A beteg gyakran elveszíti munkáját, anyagi és szociális helyzete egyre romlik.

 

KEZELÉSE

Az alkoholizmusnak fizikális, és mentális hatásai is vannak, ezért a kezelése hosszú távú, több szakma segítségét igénylő feladat. A terápia gyógyszeres segítséggel orvosi felügyelet mellett történik, azonban a visszaesés megelőzésében nagyon fontos a motiváció kialakítása. Ebben segíthet a viselkedésterápia, csoportterápia, valamint az önsegítő csoportok.

 

VÁLASZOLJON AZ ALÁBBI KÉRDÉSEKRE!

- Érezte már valaha, hogy sokat iszik, és abba kellene hagynia az ivást?

- Aggódott már valamelyik barátja, ismerőse, családtagja amiatt, hogy Ön túl sok alkoholt fogyaszt?

- Érezte már magát rossznak vagy bűnösnek az ivási szokásai miatt?

- Kezdte már a reggelt egy feles elfogyasztásával, csak hogy megszabaduljon a másnaposságtól, vagy hogy megnyugtassa az idegeit?

Ha csak egy kérdésre is igennel válaszolt, akkor gondja van az ivással. Ha egynél több kérdésre mondott igent, akkor több, mint valószínű, hogy Ön alkoholbeteg, érdemes lenne segítséget kérnie!

Forrás: www.webbeteg.hu, www.wikipedia.hu

Ha kérdései vannak az alkoholfogyasztással vagy alkoholizmussal kapcsolatban, jöjjön a Rétsági Egészségfejlesztési Irodába, ahol részt vehet szakember által vezetett ingyenes egyéni szaktanácsadáson is!

Ne legyen az alkohol rabja!

Kérjen segítséget!

 

A kiadványt letöltheti az alábbi linkre kattintva: Letöltés