Get Adobe Flash player

Cukorbetegség

A cukorbetegség (diabetes mellitus), vagy rövidítve diabétesz, a glükóz feldolgozási zavara, melynek oka a hasnyálmirigy szigeteiáltal termelt inzulinnevű hormonhiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia), relatív inzulinhiány, vagy mindkettő. Az inzulinhiány következtében, mivel a sejtek inzulin hiányában nem képesek a glükóz felvételére, a vércukorszint megemelkedik.

A civilizált társadalmakban a cukorbajt ma már népbetegségként tartják számon és ijesztő méretekben terjed: míg az ezredfordulón 171 millió beteget tartottak számon, 2025-re e szám megduplázódását várják, 2030-ra pedig már 366 millió cukorbeteggel számolnak világszerte. Hazánkban körülbelül félmillió honfitársunk szenved ismerten cukorbetegségben.

Az egészséges éhgyomri vércukor szint 3.9 - 6.0 mmol/l. A tartomány alatti vércukorszint esetén alacsony vércukorszintről (hipoglikémiáról), az a feletti érték esetén magas vércukorszintről (hiperglikémiáról) beszélünk.

A betegség kezdetén gyakori a tünetmentesség, a diabétesz tünetei csak lassan alakulnak ki, gyakran a különböző szövődmények megjelenése kapcsán diagnosztizálják a kórt. A betegség kezelése a kezdeti szakaszban életmód változtatással (diéta, helyes táplálkozás, sport, testsúlycsökkentés), majd vércukorcsökkentő, valamint az inzulin hatását növelő tablettás készítményekkel és inzulinnal történik.

Az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség összehasonlítása

 

1-es típusú diabetes mellitus

2-es típusú diabetes mellitus

Oka

inzulinhiány

inzulinrezisztencia/relatív inzulinhiány

Életkor

bármely életkor, gyakrabban gyerek- vagy fiatalkor

felnőttkor (40. életévtől), a korhatár csökken

Testsúly

általában normális

normális vagy elhízott (2b típus)

Kialakulása

általában gyors

lassú

Béta-sejtek száma

kevesebb, mint 10%

kezdetben normális, később csökken

Vérinzulin

alacsony vagy teljesen hiányzik

a betegség elején magas

Autoantitestek

igen

nem

Ketózisra való hajlam

kifejezett

nem jellemző

Inzulinterápia

szükséges

nem feltétlenül szükséges

 

Terhességi diabétesz

A terhességi vagy gesztációs diabetes mellitus (GDM) a cukorbetegség egyik formája, amely általában a terhességharmadik trimeszterében jelentkezik, és a terhesség végével általában eltűnik. A méhlepény által termelt hormonok hatására létrejövő anyagcsere-változás az egyik kiváltó oka. A fenti hormonok hatásának eredője inzulinellenes hatás. Az alábbi rizikófaktorok növelik a GDM kialakulásának esélyét: családban előforduló 2-es típusú diabétesz, a terhes nő kora (idősebbeknél gyakoribb), elhízás, GDM korábbi terhesség során, 4000 gramm feletti súlyú újszülött korábbi terhesség során, dohányzás.

Tünetek

 

 

  • Általános tünetek: fáradtság, teljesítménycsökkenés.
  • Emelkedett vérinzulin szintmiatt kialakuló tünetek: farkasétvágy, izzadás, fejfájás.
  • Magas vércukorszintmiatt jelentkező tünetek: nagy mennyiségű vizelet gyakori ürítése, szomjúságérzet, nagy mennyiségű víz ivása, testsúly-csökkenés.
  • Folyadék és elektrolit-háztartási zavarmiatt jelentkező tünetek: éjszakai vádli görcsök, látászavar.
  • Bőrtünetek: viszketés - gyakran a nemi szervekés a végbélnyíláskörnyékén, bakteriális és gombás bőrfertőzések, vöröses arcszín.
  • Potencia- vagy menstruációs zavarok.


 

Szövődmények

Érrendszeri szövődmények

Régóta fennálló cukorbetegségben a verőerek károsodása léphet fel, mely lényegében az átlagosnál gyorsabban kifejlődő érelmeszesedéstjelent és már viszonylag fiatal korban jelentkezhet. Kifejlődését elősegíti a magas vércukorszint, a vérzsírok eltérései és a magas vérnyomás is. Leggyakrabban a szív koszorús erei, az agyi erek és a végtagok artériái érintettek. A kis verőerek és a hajszálerek bazális membránja megvastagodik és a betegség előhaladásával egyre vastagabb lesz. Jól beállított betegeknél, a folyamat lassabban zajlik.

Diabéteszesvesekárosodás: a 25 éve diabétesz betegek kb. 35%-ában jelentkezik. Első tünete, hogy a vizelettel több fehérje ürül. A vesekárosodás rendszerint magas vérnyomással társul, amit kezelni kell. Végstádiumban szükséges lehet a művesekezelés.

Diabéteszes retinopátia:a szem megbetegedése. 1-es típusú diabétesz betegeknél 15 év után kb. 90%-ban, 2-es típusú diabéteszben 25%-ban jelentkezik. A szemfenéken vérzések lépnek fel, mely áttörhet az üvegtestbe, és a látás elvesztéséhez vezethet. A retinopátia időbeni felismerése szemfenékvizsgálattal történik. Látáspanaszokat csak a súlyosabb elváltozások okoznak. A rendszeres kontrollvizsgálat fontos, hiszen az időben elvégzett lézerkezelés ma már az esetek többségében a retinopátia megállítását és a látás megtartását eredményezi. A megelőzés legfontosabb módja a vércukor megfelelően alacsony szinten tartása.

Diabéteszes neuropátia:az idegek károsodása. Kialakulása függ a betegség tartamától és a vércukor beállításától. 10 év diabétesz után a betegek kb. 50%-ának alakul ki. Feltehetően az idegeket ellátó kis erek cukor általi károsodása okozza. Leggyakoribb formája az érzőidegek megbetegedése, és a kezek, lábak kesztyű, illetve zokniszerűen fellépő fájdalmával, zsibbadásával jár. A beteg fájdalomérzékelése csökken, ami miatt a sérüléseket nem, vagy csak későn veszi észre. Ritkább az ún. motoros neuropátia, amely az izmok sorvadását okozza. Gyakran jelentkezik a vegetatív idegek neuropátiája, ami a belső szervek működésének zavarát okozhatja: szapora szívverés léphet fel, potenciazavarok, a gyomorürülés lassulhat, székrekedés vagy éppen rohamokban jelentkező hasmenés alakulhat ki. A neuropátia B-vitaminok adásával mérsékelhető. Fontos a végtagok védelme megfelelő bőrápolással, kényelmes lábbeli viselésével.

Diabéteszes láb szindróma:a cukorbetegség komplex szövődménye. Ez esetben az idegek károsodása társul az érkárosodásokkal. Sérülések, fekélyek képződhetnek, és ezek elfertőződése az ujjak vagy a láb amputációját tehetik szükségessé.

Mit t(egyen) a cukorbeteg?

- rendszeres orvosi kontroll-vizsgálatokon való megjelenés, együttműködés a szakorvossal és a háziorvossal

- rendszeres otthoni vércukor-ellenőrzés

- terápia betartása

- szénhidrátszegény diéta pontos betartása

- rendszeres testmozgás

- szükség esetén testsúlycsökkentés

- megfelelő bőrápolás, lábak védelme

A diabetes mellitus kezelése nem csak gyógyszeres terápiát jelenti. Legalább ennyire fontos a megfelelő étrenddel és rendszeres fizikai aktivitással kialakított életmódvezetés is. A cukorbetegek táplálkozására vonatkozó előírások célja az optimális anyagcsere-állapot elérése és fenntartása, valamint a vércukorszint normális határok között tartása. A gondozásba vett betegeknek egyénre szabott étrendjavaslat alapján kell étkezniük, amelyben a napi táplálék energiatartalma és összetétele pontosan meghatározott. Ajánlott a gyakori, kis mennyiségű étel fogyasztása, ami hozzájárul az egyenletes vércukorszint fenntartásához. Általában javasolt minden betegnek a magas rosttartalmú zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása. A normális testsúlyú felnőtt betegek energiaigénye – az életmódtól, fizikai aktivitástól függően – körülbelül 1800-2500 kcal. A túlsúlyos betegek étrendjének ennél kevesebb – körülbelül 1000-1400 kcal – energiát kell tartalmaznia. Amennyiben a diéta rendszeres testmozgással párosul, elérhető a súlytöbblet leadása, ami jelentősen javíthatja a beteg egészségi állapotát. Ahogy a betegek étrendjét, úgy a fizikai tevékenység mértékét, intenzitását, időtartamát is egyénre szabottan kell meghatározni. A mozgás megkezdése előtt a kezelőorvos felméri a páciens általános állapotát, terhelhetőségét, és – figyelembe véve a cukorbetegség esetlegesen fennálló szövődményeit is – személyre szabott mozgásprogramot javasol.

Forrás: www.wikipedia.hu, www.szeretemazeletem.hu

Ha kérdései vannak a cukorbetegséggel kapcsolatban, vagy segítségre van szüksége az életmódváltáshoz, jöjjön a Rétsági Egészségfejlesztési Irodába, ahol részt vehet szakember által vezetett ingyenes egyéni étrendi szaktanácsadáson és szeretettel várjuk diabétesz betegklubunkban is!

 

A kiadványt letöltheti az alábbi linkre kattintva: Letöltés